flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Огляд даних про стан здійснення судочинства місцевими загальними судами Херсонської області за 2023 рік

23 лютого 2024, 10:38

                                                                     

           Відповідно до Закону України „Про судоустрій і статус суддів”, вимог Положення про територіальне управління Державної судової адміністрації України в Херсонській області, затвердженого наказом  Державної судової адміністрації України № 229 від 10 травня  2023 року, листа Державної судової адміністрації за вих. 15-17393/23 від 18.12.2023 року, територіальним управлінням Державної судової адміністрації України в Херсонській області проведено аналітичний огляд   розгляду місцевими судами області справ за  всіма видами судочинства (кримінальне, цивільне, адміністративне, розгляд справ про адміністративні правопорушення). 

          У зв'язку із повномасштабним вторгненням російської федерації на територію України, веденням активних бойових дій та тимчасову окупацію Херсонської області та міста Херсона, рішеннями зборів суддів  місцевих  загальних судів Херсонської області робота судів була  призупинена.

Рішенням Вищої ради правосуддя № 566/0/15-23 від 30.05.2023 року     «Про відтермінування роботи  Херсонського міського суду, зміни територіальної  підсудності  судових  справ окремих судів  Херсонської області, відтермінування   початку відновлення  роботи Білозерського районного суду  Херсонської області» датою початку процесуальної діяльності Херсонського міського суду Херсонської області, Великоолександрівського, Нововоронцовського районних судів Херсонської області визначено 12 червня 2023 року.

 Цим же рішенням Вищої ради правосуддя  змінено з 1 червня 2023 року територіальну підсудність судових справ:

Білозерського районного суду Херсонської області, Цюрупинського районного суду Херсонської області, Генічеського районного суду Херсонської області, Голопристанського районного суду Херсонської області, Новотроїцького районного суду Херсонської області – Херсонському міському суду Херсонської області;

Бериславського районного суду Херсонської області, Високопільського районного суду Херсонської області, Іванівського районного суду Херсонської області, Скадовського районного суду Херсонської області, Каланчацького районного суду Херсонської області, Чаплинського районного суду Херсонської області – Великоолександрівському районному суду Херсонської області;

Верхньорогачицького районного суду Херсонської області, Великолепетиського районного суду Херсонської області, Нижньосірогозького районного суду Херсонської області, Новокаховського міського суду Херсонської області, Каховського міськрайонного суду Херсонської області, Горностаївського районного суду Херсонської області – Нововоронцовському районному суду Херсонської області.

          Відповідно наказу  Міністерства  з питань реінтеграції № 309 від 22.12.2022 року (зі змінами та доповненнями) територія, на якій  розташована будівля  Херсонського міського суду Херсонської області,  відноситься до активних бойових дій; Великоолександрівського та Нововоронцовського районних судів Херсонської області, - до  можливих бойових дій.

           На тимчасово окупованих  російською федерацією територіях знаходяться 14 місцевих загальних судів області.

Станом на 01.01.2024 року не розпочали роботу 3 місцевих загальних суди, адміністративний окружний та  господарський суд Херсонської області.

           За даними  статистичної звітності місцевих судів області  з початку відновлення судочинства, з 12.06.2023 року  до місцевих загальних судів Херсонської області, яким  відновлено  судочинство  згідно з рішенням Вищої  ради правосуддя, надійшло 20 тисяч 188 справ та матеріалів,  з них -  6 тисяч 371 справ та матеріалів кримінального судочинства, 129 справ адміністративного судочинства,   7 тисяч 342- цивільного судочинства, 6 тисяч 346 – справ та матеріалів про адміністративні правопорушення.

         Здійснити порівняльний аналіз надходження справ і матеріалів із попереднім  звітним періодом не  видається можливим у зв’язку з тим, що робота  місцевих загальних судів Херсонської області з початком військового вторгнення  російської федерації на територію Херсонщини була призупинена, відповідно, справи не розглядались.

         Середньомісячне надходження на одного суддю за звітний період становить 153 справи та матеріали по області за фактичною кількістю суддів, які фактично здійснюють судочинство.

         Вищі за середньообласний  показник  навантаження на одного суддю за фактичною кількістю суддів, які здійснювали судочинство, у  суддів Великоолександрівського районного суду Херсонської області, який становить 284  справи і матеріали. У Херсонському міському суді Херсонської області показник середньомісячного навантаження на суддю становить 141 справу та матеріали.

          Показник середньомісячного навантаження у суддів Нововоронцовського районного суду Херсонської області становить  125 справ та матеріалів.

         Відповідно до розрахунків орієнтовних нормативів згідно з  Методикою  визначення граничної чисельності суддів на основі  кількості справ, які надходять на розгляд до судів,  навантаження на суддів  Херсонської області  за  2023 рік відображено наступним чином.

 

 

  

 

               Назва суду

Надійшло справ та матеріалів
за 2023 рік

Чисельність суддів відповідно до рішення ВРП

Чисельність суддів з повноваженнями станом на 31.12.2023

Чисельність суддів

за нормативами

 

Херсонський міський суд Херсонської області

15269

46

18

 

47

Великоолександрівський районний суд Херсонської області

 

3409

 

4

 

2

 

11

Нововоронцовський районний суд Херсонської області

 

      1510

 

3

 

2

 

5

 

             На початку  військової агресії та  у зв’язку із  окупацією Херсонщини розпорядженням Голови Верховного Суду   до інших місцевих загальних судів України  було  відряджено  67 суддів місцевих загальних судів Херсонської області.

             На кінець звітного періоду  здійснювали правосуддя 22  судді, 54 – продовжують перебувати у відрядженні.

             Кадровий дефіцит суддів у відсотках становить: у Херсонському міському суді  60,8%, Великоолександрівському районному – 50%, Нововоронцовському районному  - 33,3 %.

             Штатна чисельність  працівників апаратів місцевих загальних судів, яким  відновлено судочинство з 12.06.2023 року, станом на 20.06.2023 року становила  197 працівників, фактична – 129.

            На кінець звітного періоду при  штатній чисельності  у 197 одиниць фактично працювали 133 працівника, що становить 67,5%.

             Кадровий дефіцит у судах, який утворився  в зв’язку із безпековою ситуацією, втратою житла внаслідок ворожих обстрілів, звільненням досвідчених спеціалістів, спричиняє  значні труднощі у роботі.

Розгляд справ та матеріалів кримінального судочинства

            До місцевих загальних судів області за звітний період  надійшло  6371 справ і матеріалів кримінального судочинства, із яких 1086 кримінальних справ та  справ кримінального провадження.

         У провадженні місцевих загальних судів області знаходилося 8 кримінальних  (за КПК 1960 року) відносно 15 осіб , які перейшли із залишку минулих років, у звітному періоді не розглянуті.

         У провадженні місцевих судів області знаходилося 2905 кримінальних проваджень, із яких розглянуто 431, що становить 14,8%  від  загальної кількості проваджень, які перебували на розгляді у звітному періоді,  залишок нерозглянутих склав  2474, що становить  85,1% від загальної кількості  справ, які  знаходились  на розгляді.

        Із постановленням вироків розглянуто 396 проваджень відносно  399 осіб, закриттям 31 провадження відносно 31 особи, направленням для визначення  підсудності 3 проваджень відносно 4 осіб. Розглянуто 1 провадження за клопотанням про застосування примусових заходів медичного характеру, 2  провадження про звільнення від відповідальності.

          За період звітного  періоду структура  надійшовших до місцевих загальних судів області проваджень за видами  кримінальних злочинів  наступна: злочини проти основ національної безпеки – 264 провадження, що становить  майже 25% від загальної кількості надійшовших проваджень;  злочини проти власності -217 (20,4%); злочини в сфері обігу наркотичних засобів -191 (17,9%); злочини проти життя та здоров’я – 188 (17,7%); злочини проти встановленого порядку  несення військової служби -76 (7,1%); ухилення від військової служби – 63 (5,9%).

           У звітному періоді у провадженні судів перебувало 47 кримінальних проваджень відносно 90 осіб, які вчинили  злочини у складі організованих груп, із яких 5 проваджень розглянуто із постановленням вироку, у залишку на кінець звітного періоду  стало  32 провадження відносно  85 осіб. Також  у провадженні перебувало 1 провадження відносно 10 осіб, яке  не  розглянуте у звітному періоді.

            Кількість справ кримінального провадження про злочини, вчинені неповнолітніми чи за їх участю, що перебували на розгляді судів,-50, що становить 1,15% від загальної кількості проваджень, що перебували на розгляді у судах, у звітному періоді залишились нерозглянутими.

          Залишилися нерозглянутими 2482 кримінальних провадження  відносно   2848 осіб, або  62,0% від числа справ, що знаходилися в провадженні, із яких  зупинено провадженням 78 справ, 60 із яких – розшук.  Не розглянуто в термін понад 6 місяців до року - 48, понад року до двох – 88, понад 2 роки -1668.

           Основними причинами відкладення справ кримінального провадження  були неявка в судове засідання обвинуваченого (289), неприбуття свідків, потерпілих (48), неприбуття захисника (46), інших учасників (57), з інших підстав (458). Для підвищення оперативності розгляду справ застосовано 32 приводи до обвинувачених, із яких не виконано 21.

           За клопотанням  про розгляд обвинувального акту у спрощеному провадженні розглянуто 200 справ із 471, які  знаходились у провадженні судів, у  залишок перейшло 44 провадження відносно 44 осіб.

            Сума процесуальних витрат, присуджених до стягнення склала 533324 грн, із яких 20329 грн. сплачено.

           В рамках  кримінальних проваджень заявлено  331 цивільних позовів.

           Прийнято 7 рішень про  застосування конфіскації майна.

           Слідчими суддями області за клопотаннями прокурорів, слідчих та інших осіб було розглянуто 4428 матеріалів, із яких задоволено 3776, що становить 78,3%. Найбільшу кількість клопотань, які надійшли на розгляд судів, становили  клопотання  щодо тимчасового  доступу до речей і документів – 2338, що становить  49,7% від загальної кількості надійшовших у звітному періоді; арешт майна -726 (15,4%); щодо застосування запобіжних заходів -433 (15,6%), із яких найбільше клопотань щодо вирішення питання про тримання під вартою-260 та домашній арешт -131, проведення обшуку житла чи іншого володіння особи – 251(5,3%).

              Також судами розглянуто 92 скарги на дії, рішення чи бездіяльність  слідчого, прокурора та інших осіб, із задоволенням-33, що становить  35,8%.   Найбільша кількість скарг, які надійшли на розгляд судів у звітному періоді – 76 стосувалася скарг на бездіяльність слідчого та прокурора, із яких розглянуто із задоволенням - 22; стосовно невнесення відомостей про кримінальне правопорушення – 58, із яких  розглянуто  із задоволенням -14. Судами було розглянуто 33 заяви про відвід, із задоволенням 21 заяву.

              У порядку виконання судових рішень розглянуто 205 подань, із яких  щодо неповнолітніх 3, жінок 15. Із задоволенням розглянуто 168 подань, що становить 81,9% від усієї кількості розглянутих. Найбільшу кількість надійшовших у звітному періоді матеріалів (189)  складали подання про звільнення від призначеного покарання з випробуванням після закінчення іспитового строку; про установлення, припинення адміністративного нагляду -43, про заміну покарання -13. 

             У звітному періоді  у провадженні судів перебувало  6 заяв про перегляд судового рішення  за нововиявленими обставинами, із яких - 2 повернуто, 4 – у залишку.

             Протягом  звітного  періоду за результатами перегляду  вироків місцевих судів апеляційним судом Херсонської області за апеляціями по кримінальних справах та провадженнях скасовані та змінені вироки відносно 43 осіб, у тому числі скасовані відносно 5 осіб, змінених – 25 осіб, залишені без змін вироки у відношенні 13 осіб.

            За вироками, що набрали законної сили у звітному періоді, місцевими судами засуджено 224 особи, у тому числі за особливо тяжкі злочини – 1 особу, або 0,4% від загальної кількості засуджених, за тяжкі – 52 особи, або 23,2%, середньої тяжкості – 21 або 9,3%, невеликої тяжкості –  150 осіб, або 66,9%.

           Кількість жінок, засуджених за вчинення всіх видів злочинів, становила 17 осіб, що складає 7,6% від загальної кількості засуджених.

           Із засуджених осіб у 2023 році осіб  до позбавлення волі на певний строк  засуджено 19 або 8,4 % від загальної кількості засуджених. Штраф, як основне покарання, накладено на 85 осіб або 37,9 % від загальної кількості засуджених, службове обмеження волі для військовослужбовців до 12 осіб (5,3%), позбавлення права обіймати посади до 9 осіб або 4%, обмеження волі - до 9 осіб або 4 % .

           Додаткове покарання у виді конфіскації майна суди застосували до 4 засуджених, позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю – до 1 особи.

           За допомогою технічних засобів фіксування судового процесу  розглянуто 841 кримінальне провадження. В режимі відеоконференції проведено 56 судових проваджень.

Розгляд справ у порядку адміністративного судочинства

              Суб’єктами звернення  адміністративного судочинства були  331 фізична  та 15 юридичних осіб.

            У звітному періоді на розгляд місцевим загальними судам області надійшло 122 справи та  матеріалів адміністративного судочинства. На розгляді у місцевих загальних судах області у 2023 році з урахуванням залишку минулого року знаходилося 348 справ і матеріалів, з яких 52 або 14,9%- закінчені провадженням.

          Кількість розглянутих справ  37 одиниці, серед яких найбільшу кількість розглянутих становлять справи зі спорів з приводу забезпечення громадського порядку та безпеки, національної безпеки та оборони України – 32, що становить 86,4% від загального показника розглянутих справ, із яких 21  справа зі спорів щодо  дорожнього руху, транспорту та перевезення пасажирів (65,7%); справи щодо примусового виконання судових рішень - 3 (8,1%).

          У порядку письмового провадження було розглянуто 5 справ, у порядку спрощеного – 12. Із фіксуванням судового засідання технічними засобами – 3 справи, в режимі відеконференцзв`язку -1.

          На кінець звітного періоду залишилися нерозглянутими 296 справ і матеріалів, що складає 85% від загальної кількості справ, які перебували у провадженні.

Розгляд справ у порядку цивільного судочинства

           У 2023 році до місцевих загальних судів Херсонської області  на розгляд надійшло 7369 справ та заяв, що розглядаються в порядку цивільного судочинства. Позовні заяви і матеріали складають 3839; 133-  наказного провадження (видача та скасування); 305 - окреме провадження; 832 - клопотання, заяви, подання у порядку виконання судових рішень; 18- заяви про перегляд заочного рішення; 19 - скарги на дії або бездіяльність державного виконавця; 28 - заяви про забезпечення доказів, позову до подання позовної заяви; 5 - заяви про перегляд рішень у зв’язку з нововиявленими обставинами.

             З урахуванням залишку попереднього звітного періоду  місцевими судами розглянуто у поточному звітному періоді 2613 справ та матеріалів.

            Серед розглянутих справ позовного провадження (1521) найбільшу кількість  складають справи щодо спорів, що виникають  із договорів, їх  частка  становить 49,3%, від загальної кількості розглянутих справ позовного провадження, 678 із яких становлять позики, кредити, банківські вклади; із сімейних правовідносин розглянуто  546 справ (35,8%), із яких  про розірвання шлюбу -471 справа; справи, що виникають  із відносин спадкування -130, які становлять 8,5% від загальної кількості розглянутих.

             У звітному періоді перебувало на розгляді 464 справи окремого провадження, 224 із яких закінчено провадженням, що становить 48,2%,  із  ухваленням рішення-204.    Найбільша кількість справ даного виду судочинства – справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, частка розглянутих яких від загальної кількості закінчених провадженням справ даної категорії, становить 89,2%; кількість розглянутих справ про обмеження цивільної дієздатності фізичних осіб  сягає 4,4%  від загальної кількості розглянутих справ окремого провадження.

            За 2023 рік місцевими загальними судами було видано 109 судових наказів, 258690 грн. підлягало стягненню, скасовано 3 судових накази.

             На 01.01.2024р. залишилися нерозглянутими 296 заяв про видачу та скасування судових наказів, що складає 85,0% від кількості таких заяв, що знаходилися у провадженні.

           Залишок нерозглянутих цивільних справ позовного провадження на 01.01.2024р.складає 7113 справ, окремого провадження 240 справ. 

          У 2023 році на розгляді місцевих судів перебувало 8 заяв про перегляд судових рішень за нововиявленими обставинами, із яких розглянута 1 заява, по якій відмовлено,

1 заява повернула, 6 перейшли у  залишок.

          Крім того, розглянуто 313 клопотань, подань, заяв у порядку виконання судових рішень та рішень інших органів у цивільних справах, з яких 198 задоволено або 63,2%.

          Апеляційною інстанцією розглянуто 111 цивільних справ за  апеляційними скаргами, в результаті чого залишено без змін 64, скасовано 36 рішення, змінено 10 рішень.

           За допомогою фіксування судового процесу технічними засобами розглянуто 10 справ цивільного судочинства або 0,4% від кількості розглянутих справ.

           Розгляд справ про адміністративні правопорушення

           На розгляді в місцевих загальних судах протягом звітного періоду перебувало  07 тисяч 827 матеріалів і справ про адміністративні правопорушення, у тому числі  2220 справ про порушення Правил дорожнього руху або  28,3% від загальної кількості справ, які перебували на розгляді.

         У звітному періоді розглянуто 5006 справ про адміністративні правопорушення  та 51 матеріал у порядку  виконання постанов.

         Стягнення за вчинення адміністративних правопорушень застосовано судами  до 3208 осіб.

          Судами було закрито провадження у відношенні 1775 осіб, що становить 35,4% від числа розглянутих справ; повернуто судами справ - 115, що в у відсотковому відношенні від кількості справ, які перебували  на розгляді, складає 1,47%.

         За вчинення усіх видів адміністративних правопорушень суди застосували такий вид стягнення як штраф до 3082 особи на загальну суму 27755133 грн., із якої добровільно сплачено 5184960 гривень.

          Попередження застосовано до 100 осіб; громадські роботи до 3 осіб; адміністративний арешт до  5 осіб; арешт з утримання на гауптвахті – до  4 осіб;  позбавлення спеціального права до 14 осіб.

        Звільнено від адміністративної відповідальності при малозначності  правопорушення 77   осіб. У зв’язку  із закінченням строків, передбачених ст. 38 КУпАП,  закрито  справ  у відношенні  1007 осіб, у зв’язку із відсутністю подій і складу адміністративного правопорушення -  у відношенні 625 осіб.

          На розгляді у судів перебувало 22 справи про корупційні правопорушення за порушення  Закону України «Про запобігання корупції»,  розглянуто – 3 справи відносно 2 осіб із накладенням адміністративного стягнення у сумі 8500 грн., із яких добровільно сплачено 3400 гривень, до однієї особи застосовано попередження. 19 справ даної категорії перейшло у залишок на кінець звітного періоду.

        За порушення Закону України «Про запобігання корупції» до адміністративної відповідальності притягнуто 1 державного службовця, 1 іншого службовця.

          Апеляційною інстанцією протягом року переглянуто 79 постанов про адміністративні правопорушення, або 1,57% від загальної кількості розглянутих місцевими судами справ, в результаті чого скасовано 18 постанов, змінено 2 постанови, залишено без змін- 31.

         У звітному періоді до місцевих загальних судів області надійшло 8778 заяв та скарг, у яких справляється судовий збір, із яких відповідно до Закону України «Про судовий збір», фактично сплачено 12599211 грн. по 6107 заявах. Присуджено до стягнення судового збору у Державний бюджет 1441302 гривень. Згідно до встановлених законом пільг звільнено судом від сплати судового збору 567 осіб (розрахункова сума 444373 грн.), найбільшу їх кількість становлять  заяви військовослужбовців, військовозобов’язаних 234 (розрахункова сума 128295) грн., про стягнення аліментів 133 (розрахункова сума 110863 грн.).

         Повномасштабна  військова агресія зі сторони російської федерації, яка  розпочалася 24.02.2022 року, спричинила значні пошкодження критичної інфраструктури, руйнування будівель судів, розграбування російськими окупантами  приміщень судів, викрадення комп’ютерної техніки, що  суттєво вплинуло  на функціонування судової влади на Херсонщині.

          У порівнянні з усіма попередніми періодами, здійснення судочинства та  оперативність розгляду справ ускладнені непомірним збільшенням в кілька разів навантаження на працівників апарату та суддів, у зв’язку зі зміною територіальної підсудності судових справ.