flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Гендерний вимір війни": 10 статей, що розкривають гендерні аспекти в різних сферах, в яких фіксувались воєнні злочини з боку рф

23 листопада 2023, 15:43

Аналітичне дослідження "Гендерний вимір війни", що  проведено Аналітичним центром Асоціації жінок-юристок України "ЮрФем" за підтримки Програми USAID "Справедливість для всіх" оприлюднено на сайті Державної судової адміністрації України в розділі "Питання ґендерної рівності", рубрика "Статті, збірки, презентації, рекомендації".

В аналітичному дослідженні "Гендерний вимір війни" міститься 10 експертних статей, що розкривають гендерні аспекти в різних сферах, в яких фіксувались воєнні злочини та порушення з боку рф: депортації, руйнування інфраструктури, сексуальне насильство, а також можливості відновлення справедливості для постраждалих.

Дослідження ґрунтувалося на проведенні юридичного аналізу обставин порушення прав цивільних осіб під час повномасштабної війни рф проти України від 24 лютого 2022 року крізь гендерну призму та шляхів захисту прав
постраждалих від війни. Зібрані матеріали будуть корисними для правників, працівників ЗМІ та представників громадських організацій, щоб враховувати гендерні аспекти під час роботи з постраждалими від агресії рф проти
України, а також представникам законодавчої та виконавчої гілки влади в процесі напрацювання програм підтримки постраждалих від війни.

За результатами проведеного дослідження експертки/ти запропонували рекомендації щодо ідентифікації, розслідування воєнних злочинів, злочинів проти людяності та злочину геноциду вчинених рф в Україні.

Зібрані матеріали будуть корисними для правників, працівників ЗМІ та представників громадських організацій, щоб враховувати гендерні аспекти під час роботи з постраждалими від агресії рф проти України, а також представникам законодавчої та виконавчої гілки влади в процесі напрацювання програм підтримки постраждалих від війни.

Пресслужба ДСА України