flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Добір присяжних на 2020-2023 роки

25 лютого 2020, 16:04

Добір присяжних на 2020-2023 роки для здійснення правосуддя місцевими загальними судами Херсонської області.

    Протягом 2019 року у 20 місцевих загальних судах Херсонської області здійснювало  судочинство 426 присяжних, які  були обрані  районними та міськими радами на виконання вимог Закону України «Про судоустрій і статус суддів». У більшості присяжні приймали участь  у розгляді справ окремого провадження щодо обмеження, поновлення цивільної дієздатності особи або визнання недієздатною; визнання особи безвісно відсутньою чи померлою; усиновлення; надання особі психіатричної допомоги; примусову госпіталізацію особи до протитуберкульозного закладу.

    У 2020 році трирічні повноваження присяжних доходять до завершення.

   Враховуючи, що відповідно до Положення про автоматизовану систему документообігу, затвердженого рішенням  Ради суддів України від 26.11.10 року №30 (зі змінами та доповненнями), на   суддів та присяжних не розподіляються справи та матеріали кримінального провадження, що надійшли до суду за шістдесят календарних днів до закінчень повноважень судді.

   У зв’язку наближенням термінів закінчення повноважень присяжних, ТУ ДСА України в Херсонській області у жовтні минулого року звернулося з поданнями до місцевих рад з питанням формування та затвердження списків присяжних для здійснення судочинства місцевими загальними судами  нашої  області.

   Наразі вже сформовані та затверджені  нові списки присяжних Великолепетиською, Великоолександрівською, Верхньорогачицькою, Високопільською, Горностаївською, Іванівською, Каланчацькою, Каховською, Нововоронцовською, Скадовською,  Новотроїцькою районими та   Новокаховською міською радами.

   Отже, корпус присяжних в області оновився на 60 відсотків.

   Присяжним за час виконання обов’язків у суді в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України,  відшкодовуються витрати на проїзд і наймання житла, виплачуються добові та винагорода, яка розраховується від окладу працюючого судді. На сьогоднішній день година роботи присяжного у суді становить 355 гривень. Зазначені виплати здійснюються територіальними управліннями Державної судової адміністрації України за рахунок коштів Державного бюджету України.

   Громадяни, які бажають брати участь у здійсненні правосуддя, відповідають вимогам, зазначеним у Законі «Про судоустрій і статус суддів», можуть звернутися до місцевої ради із заявою про включення до відповідного списку. Подані кандидатами документи розглядаються органом місцевого самоврядування для погодження в порядку черговості надходження поданих заяв кандидатів та формуються у списки присяжних. У разі відповідності такої особи встановленим у законі вимогам до присяжних, місцева рада своїм рішенням включає її до списку присяжних.

Долучайтесь до участі  у здійсненні правосуддя, ставайте присяжними!