flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Оновлений список присяжних для Високопільського районного суду Херсонської області

18 січня 2022, 10:40

Участь народу у здійсненні правосуддя здійснюється через присяжних. Це право передбачене статтею 124 Конституції України.

Згідно зі статтею 31 Кримінального  процесуального кодексу України суд присяжних може розглядати справу суду першої інстанції, якщо за вчинення злочину, в якому обвинувачується підсудний, передбачено покарання у вигляді довічного ув'язнення, і сам обвинувачений подав клопотання про розгляд його справи судом присяжних. До складу такого суду входять два професійні судді і троє присяжних.

У випадках, встановлених Цивільним процесуальним кодексом України, цивільні справи в судах першої інстанції розглядаються колегією у складі одного судді і двох присяжних, які при здійсненні правосуддя користуються всіма правами судді.

          З березня 2019 року у Високопільському районному суді Херсонської області  правосуддя здійснювали  присяжні у кількості 21 особи. За їх участю розглядались  встановлені законодавством  категорії справ, а саме:

  • обмеження, поновлення цивільної дієздатності особи або визнання недієздатною;
  • визнання особи безвісно відсутньою чи померлою;
  • усиновлення;
  • надання особі психіатричної допомоги в примусовому порядку;
  • примусову госпіталізацію до протитуберкульозного закладу.

 

Згідно Закону України «Про судоустрій і статус суддів» формування та затвердження списків громадян, які постійно проживають на території, на яку поширюється юрисдикція відповідного суду, і, які відповідають вимогам статті  65 зазначеного Закону та дали  згоду бути присяжними, покладається на відповідні місцеві ради.

У зв’язку з прийняттям  Постанови Верховної Ради України  від 17.07.2020 № 807-IХ «Про утворення та ліквідацію районів» до  Бериславського району  (з адміністративним  центром у місті Берислав) відноситься і Високопільська  селищна рада.

Високопілський районний суд, як і всі місцеві загальні суди області, здійснює свої повноваження у межах територіальної юрисдикції, визначеної до набрання чинності Постановою Верховної Ради України "Про утворення та ліквідацію районів" від 17 липня 2020 року N 807-IX, але не пізніше 01 січня 2023 року.

У відповідності до статті 64 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», територіальне управління Державної судової адміністрації України в Херсонській області звернулося до Бериславської районного ради  з поданням щодо формування та  затвердження  списку присяжних для здійснення судочинства Високопільським районним судом Херсонської області.    

Наразі  органом місцевого самоврядування Бериславського району  сформований та  затверджений на  9 сесії восьмого скликання від 23 грудня 2021 року № 121 список присяжних   для здійснення судочинства Високопільським районним судом  Херсонської області.