flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Олег Головенко: «Досвід роботи ініціативи «Модельні суди» має розповсюджуватися на всі суди України»

17 серпня 2021, 15:53

17 серпня 2021 року в Києві відбулося засідання Проєктної Ради Ініціативи "Модельні суди", що реалізовується Проєктом ЄС "Право-Justice". Раду суддів України на засіданні представляли члени Ради Олег Головенко та Костянтин Кобилянський.

Звертаючись до учасників засідання з вітальним словом, член Ради суддів України, суддя Київського окружного адміністративного суду Олег Головенко зазначив, що досвід роботи ініціативи «Модельні суди» має розповсюджуватися на всі суди України.

«Впродовж трьох років Рада суддів України активно співпрацює з Проєктом ЄС "Право-Justice" саме над реалізацією ініціативи «Модельні суди», яка ставить собі за мету покращення умов перебування у суді громадян, які звертаються до суду. Присутні тут представники судів, керівники територіальних управлінь, колеги з інших міжнародних проєктів знають, що більшість судів в Україні потребують значної матеріально-технічної модернізації. Тому ті зусилля, які докладаються Ініціативою, заслуговують на всіляку підтримку, а досвід має набути якомога більшого поширення. Рада суддів України всіляко цьому сприятиме», - наголосив Олег Головенко.

Головна міжнародна експертка з питань судової реформи Проєкту ЄС "Право-Justice" Анна Адамська-Галлант зазначила, що кожна людина, яка потрапляє до приміщення суду, повинна відчувати, що суд – це те місце, де вона отримає допомогу та якісні послуги.

«Я знаю, що в Україні є прекрасні модельні суди, які відповідають не тільки усім будівельним вимогам, а й мають належне матеріально-технічне оснащення і можуть бути взірцями для організації роботи будь-якого суду. Але я знаю й про те, що більшість судів, які здійснюють правосуддя в Україні, потребують негайного покращення умов праці як для працівників суду та суддів, так і для громадян, які звертаються до суду за відновленням своїх прав. І саме задля цього покращення ми й працюватимемо з нашими партнерами», - сказала пані Адамська-Галлант.

Якщо говорити про завдання, які реалізовуються ініціативою у межах Проєкту ЄС "Право-Justice", то вони мають на меті підвищення ефективності правосуддя, якості обслуговування клієнтів, покращення комунікації, підвищення безпеки та підтримку вразливих людей в українських судах. Зараз в українських судах з допомогою міжнародних партнерів активно впроваджуються інтегрована рецепція суду та рекомендації з кращого використання простору в приміщеннях судів.Зазначимо, що з березня по грудень 2021 року Проєкт реалізовує нову фазу Ініціативи "Модельні суди", яка покликана об’єднати кращий міжнародний та український досвід, а також стати майданчиком для обміну добрими практиками, спрямованими на покращення доступності, клієнтоорієнтованості та безпеки судів.

У березні 2021 року Проєктом оголошено конкурс на добір 50 судів, але зважаючи на велику кількість судів, які виявили бажання долучитись до Ініціативи, прийнято рішення про збільшення кількості учасників нової фази Ініціативи "Модельні суди" до 70. Станом на 24 березня 2021 р. в Україні 75 модельних судів (6 – які визначені модельними у 2018 році, 69 – нова фаза Ініціативи).


Пресслужба РСУ