flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Повернення коштів, внесених як застава, на депозитний рахунок територіального управління

28 липня 2021, 10:33

В силу застави кредитор (заставодержатель) має право у разі невиконання боржником (заставодавцем) зобов'язання, забезпеченого заставою, одержати задоволення за рахунок заставленого майна переважно перед іншими кредиторами цього боржника, якщо інше не встановлено законом.

Заставою може бути забезпечена вимога, яка може виникнути в майбутньому.

Пред’явлення позову згідно статті 362 Цивільного кодексу України: згідно зазначеної норми у разі продажу частки у праві спільної часткової власності співвласник має переважне право перед іншими особами на її купівлю за ціною, оголошеною для продажу, та на інших рівних умовах, крім випадку продажу з публічних торгів. У разі продажу частки у праві спільної часткової власності з порушенням переважного права купівлі співвласник може пред’явити до суду позов про переведення на нього прав та обов’язків покупця. Одночасно позивач зобов’язаний внести на депозитний рахунок суду грошову суму, яку за договором повинен сплатити покупець.
Тобто у випадку задоволення зазначеного виду позову відповідач (особа, що придбала частину майна) має право на отримання коштів, що внесені на рахунок суду, а у випадку відхилення позову – Позивач має право на повернення внесених коштів у зв’язку з їх невикористанням.

Пред’явлення позову згідно статті 365 Цивільного кодексу України: згідно зазначеної норми право особи на частку у спільному майні може бути припинене за рішенням суду на підставі позову інших співвласників якщо частка є незначною і не може бути виділена в натурі; річ є неподільною; спільне володіння і користування майном є неможливим; таке припинення не завдасть істотної шкоди інтересам співвласника та членам його сім’ї. Суд постановляє рішення про припинення права особи на частку у спільному майні за умови попереднього внесення позивачем вартості цієї частки на депозитний рахунок суду.
Тобто у випадку задоволення зазначеного виду позову відповідач (особа, право якої припиняється) має право на отримання коштів, що внесені на рахунок суду, а у випадку відхилення позову – Позивач має право на повернення внесених коштів у зв’язку з їх невикористанням.

Кошти, внесені як застава на депозитний рахунок Територіального управління ДСА України в Херсонський області повертаються  на виконання рішень по цивільних справах  при подачі наступних документів:

  • заява особи ПІБ, якої зазначено в рішенні, або уповноваженої нею особи на отримання коштів, в якій обов’язково зазначаються реквізити банківського рахунка, на який зараховуватимуться кошти, що підлягають поверненню, а у разі відсутності банківського рахунка - відомості про банк чи підприємство поштового зв’язку;
  • засвідчена судом копія рішення суду, в якому міститься зобов’язання про повернення застави, (підписана відповідальним працівником (особою) суду та суддею, а також скріплена відбитком гербової печатки суду);
  • копія платіжного або іншого документа, що підтверджує факт внесення коштів як застави;
  • копія паспорту особи ПІБ, якої зазначено в рішенні, або уповноваженої нею особи на отримання коштів, довідка про реєстраційний номер облікової картки платника податків (ідентифікаційний код);
  • довідка банку із зазначенням реквізитів банківського рахунку, на який зараховуватимуться кошти, що підлягають поверненню.