flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Інструкція щодо заповнення й подання форми звітності № 1-л "Звіт судів про стан розгляду справ про злочини щодо легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, та фінансування тероризму" .

06 грудня 2017, 14:46

ЗАТВЕРДЖЕНО

                                                                      Наказ Державної судової

                 адміністрації України

                                                                  від 05.12.2017 № 1076

 

 

 

Інструкція

щодо заповнення й подання форми звітності № 1-л "Звіт судів про стан розгляду справ про злочини щодо легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, та фінансування тероризму"

 

 

  1. Загальні положення

 

  1. Ця Інструкція регламентує порядок заповнення й подання форми звітності № 1-л " Звіт судів про стан розгляду справ про злочини щодо легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, та фінансування тероризму " (далі – звіт).

 

Інструкція розроблена відповідно до вимог Кримінального кодексу України (далі – КК України), Кримінального процесуального кодексу України (далі – КПК України), Закону України "Про судоустрій і статус суддів".

 

  1. У суді за дотримання вимог цієї Інструкції відповідає працівник апарату суду, на якого керівником апарату чи особою, яка виконує його обов'язки, покладено обов'язки щодо підготовки звіту, а відповідає за організацію роботи з ведення судової статистики та здійснює контроль за цією ділянкою роботи голова суду.

 

  1. Звіт складається з трьох розділів і містить дані про кількість кримінальних справ (проваджень) та осіб, відносно яких справи (провадження). матеріали про злочини, передбачені статтями 209, 209-1, 258-5, 306 КК України, знаходилися на розгляді, розглянуті і не розглянуті за станом на початок і кінець звітного періоду.

 

  1. Звіт формується на підставі електронних документів первинного обліку кримінальних справ і матеріалів кримінального провадження (клопотань про застосування примусових заходів медичного характеру, клопотань про звільнення від кримінальної відповідальності), судових рішень (постанов, ухвал, вироків), що набрали і не набрали законної сили.

 

  1. До звіту, в якому виявлено приписки та інші перекручення, уносяться виправлення незалежно від того, хто встановив наявність приписок та інших перекручень, і надсилається виправлений звіт в електронному вигляді адресатам, яким подається звіт, не пізніше наступного дня з моменту виявлення перекручення, іншим адресатам – не пізніше трьох днів.

 

При цьому слід направляти на електронну адресу супровідний лист до звітності щодо зміни даних та її причини.

 

 

  1. Порядок заповнення звіту

 

Ι. Загальні положення

 

  1. Кількість нерозглянутих справ (проваджень) та осіб, щодо яких справи (провадження) знаходяться в залишку на початок звітного періоду, вказується станом на 1 січня звітного року.

 

  1. Кількість справ (проваджень) та осіб, щодо яких справи (провадження) знаходяться в залишку на кінець звітного періоду, вказується за станом на останнє число місяця кожного звітного періоду.

 

  1. Усі суми відображаються в національній валюті – гривнях, без урахування копійок, і вказуються в разі наявності такої інформації у вироку суду.

 

  1. Справи (провадження) та особи розподіляються в усіх графах і рядках звіту за статтями 209, 209-1, 258-5, 306 КК України згідно з обвинувальними актами, клопотаннями про застосування примусових заходів медичного характеру, клопотаннями про звільнення від кримінальної відповідальності (далі – акти, клопотання).

 

  1. У разі надходження до суду справи (провадження) щодо обвинувачення особи за кількома статтями КК України, одна з яких 209, 209-1, 258-5, 306 КК України, облік у звіті ведеться завжди за статтями 209, 209-1, 258-5, 306 КК України.

 

Якщо санкції статей 209, 209-1, 258-5, 306 КК України є нижчими за санкції інших статей КК України, що пред'являються обвинуваченням, облік у звіті ведеться завжди за статтями 209, 209-1, 258-5, 306 КК України.

 

  1. Якщо на одну особу надходять дві кримінальні справи (провадження), не об'єднані в одне провадження, вони обліковуються, як і результати їх розгляду, окремо.

 

  1. У разі об'єднання декількох кримінальних справ (проваджень) в одну облік вказується у звіті за однією справою (провадженням) й особа обліковується один раз.

 

  1. Кримінальна справа (провадження), виділена в окреме провадження, обліковується у звіті як така, що надійшла вперше.

 

ΙΙ. Порядок заповнення розділу Ι

"Відомості про рух кримінальних справ (проваджень), що знаходилися на розгляді в судах першої інстанції, за судовими рішеннями, що набрали і не набрали законної сили у звітному періоді"

 

  1. Розділ Ι звіту містить відомості про рух кримінальних справ (проваджень) і матеріалів, про злочини, передбачені статтями 209, 209-1, 258-5, 306 КК України, що знаходилися на розгляді в судах, які формуються на підставі документів первинного обліку, матеріалів справ (проваджень) та судових рішень (клопотань, ухвал, вироків), що набрали і не набрали законної сили.

 

Залишок нерозглянутих справ (проваджень) на початок звітного періоду та справи (провадження), що надійшли на розгляд у звітному періоді, станом на кінець звітного періоду обліковуються в рядку 1.

 

  1. Загальна кількість кримінальних справ (проваджень), що надійшли до суду на розгляд упродовж звітного періоду, від прокурорів з обвинувальними актами чи клопотаннями про застосування примусових заходів медичного характеру (у тому числі після додаткового (досудового) розслідування), після скасування вироків в апеляційній чи касаційній інстанціях з направленням справ (проваджень) на новий судовий розгляд у порядку кримінального судочинства, після скасування клопотань (ухвал) про направлення на додаткове розслідування, при виділенні справи (провадження) в окреме провадження, ті, що надійшли до суду за підсудністю, обліковується в рядку 2.

 

Із рядка 2 виділяються кримінальні справи (провадження), що надійшли до суду вперше у звітному періоді з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного характеру, і ці справи (провадження) розподіляються по рядках 3 – 6 ще й за органами, посадові особи яких проводили досудове розслідування в цих справах (провадженнях).

 

  1. Загальна кількість кримінальних справ (проваджень) про злочини, передбачені статтями 209, 209-1, 258-5, 306 КК України, що надійшли до суду з обвинувальними актами чи клопотаннями про застосування примусових заходів медичного характеру й розглянуті на кінець звітного періоду, обліковується в рядку 11.

 

  1. Загальна кількість проваджень з клопотаннями про звільнення від кримінальної відповідальності, що знаходилися на розгляді в суді станом на кінець звітного періоду, обліковується в рядку 18.

У випадку коли в одному провадженні відносно однієї особи складено обвинувальний акт, а відносно іншої – клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності, то таке провадження (справу) слід обліковувати лише в рядку 2 цього розділу. Загальна кількість кримінальних проваджень, в яких прийнято рішення про звільнення осіб від кримінальної відповідальності, обліковується в рядку 19.

 

 

ΙΙΙ. Порядок заповнення розділу ΙΙ

"Відомості про осіб, щодо яких знаходилися на розгляді в судах першої інстанції кримінальні справи (провадження), за судовими рішеннями, що набрали і не набрали законної сили у звітному періоді"

 

  1. Розділ ΙΙ звіту містить відомості про осіб, стосовно яких кримінальні справи (провадження) та матеріали знаходилися на розгляді в судах, що формуються на підставі документів первинного обліку, матеріалів справ (проваджень) та судових рішень (клопотань, ухвал, вироків), що набрали і не набрали законної сили у звітному періоді.

 

  1. Загальна кількість осіб, щодо яких провадження у справах (провадженнях) закінчено на кінець звітного періоду, обліковується в рядку 3 й розподіляється в рядках 4 – 16 за вироками, клопотаннями та ухвалами, винесеними судом.

 

  1. Особи, щодо яких судом винесено ухвали про звільнення від кримінальної відповідальності за вчинення злочинів, передбачених статтями 209, 209-1, 258-5, 306 КК України, обліковуються в рядку 17.

 

У випадку коли в одному кримінальному провадженні відносно однієї особи складено обвинувальний акт, а відносно іншої - клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності, то такі особи будуть відображатися кожна окремо.

 

 

ΙV. Порядок заповнення розділу ΙΙΙ

"Відомості про осіб, щодо яких знаходилися на розгляді в судах першої інстанції кримінальні справи (провадження), за вироками, що набрали законної сили у звітному періоді"

 

  1. Розділ ΙΙΙ звіту формується лише на підставі вироків, що набрали законної сили у звітному періоді. У розділі 3 обліковуються тільки ті особи, які визнані за вироком суду винними у вчиненні злочинів, передбачених статтями 209, 209-1, 258-5, 306 КК України.

 

 

III. Порядок подання звітності

 

  1. Звіт про стан розгляду справ про злочини щодо легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, та фінансування тероризму, складають місцеві загальні суди.

 

  1. На підставі звітів місцевих загальних судів територіальне управління ДСА України формує зведений звіт по регіону (області, міста).

 

  1. ДСА України формує зведений звіт (в цілому по Україні) про стан розгляду місцевими загальними судами справ про злочини щодо легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, та фінансування тероризму.

 

  1. Інформація про порядок і строки подання звіту зазначається також на титульному аркуші звіту.

 

  1. Звіт складається накопичувальним підсумком даних за відповідні звітні періоди: перший квартал, перше півріччя, 9 місяців, рік.

 

  1. Звіт розраховується автоматично на підставі відомостей, що вносяться до автоматизованої системи документообігу суду. За достовірність документів первинного обліку відповідають особи, які їх заповнюють.

 

  1. Звіт подається в електронній формі засобами автоматизованої системи документообігу суду з дотриманням умови щодо засвідчення електронним цифровим підписом відповідальних осіб.

 

  1. За достовірність і своєчасне подання звіту відповідає працівник, на якого покладено обов’язки щодо підготовки звіту, та керівник апарату суду (начальник територіального управління ДСА України, керівник структурного підрозділу ДСА України). Указані особи підписують паперовий варіант звіту, оригінал якого зберігається в спеціальній справі за номенклатурою установи, що створила звіт.

 

 

Начальник управління

інформатизації

та судової статистики                       (підпис)                          О. Слоніцький