flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Інформаційно-технічне забезпечення та впровадження технологій в організацію роботи місцевих загальних судів Херсонської області.

31 березня 2015, 15:43

Впровадження інформаційних технологій в діяльність місцевих судів є одним з головних напрямків впровадження єдиного інформаційного простору, електронного діловодства та «електронного суду» в загальних місцевих судах Херсонської області, що позитивно відзначається на результатах роботи судової гілки влади. 

         Питання інформаційної діяльності, безпеки та вдосконалення комп'ютерної техніки для роботи в судах Херсонської області щоразу обговорюються на нарадах в ТУ ДСА Херсонської області та на робочих нарадах регіональної служби технічної підтримки судових процесів в Херсонській області.

        На протязі останніх років електронна  інформаційна активність судової системи значно збільшилась за рахунок введення нових комп'ютерних програм судового діловодства, введення відео зв’язку, судових смс-повісток, перехід на нову платформу поштового документообігу в судах Херсонської області та налагодження єдиного інформаційного простору між всіма судами України. Всі ці заходи впроваджуються в життя новими технічними рішеннями та новим обладнанням які поступово впроваджуються в технічну інфраструктуру суду.

        На теперішній час суди Херсонської області  забезпечені необхідною кількістю технічних засобів для вдосконалого користування інформаційним простором та користуванням  запровадженими комп'ютерними програмами, але для використання в повному обсязі всіх можливостей  інформаційних систем необхідна модернізація існуючих систем та додаткова технічна база. В попередні роки придбання комп’ютерної техніки здійснювалось у різні періоди і на даний час велика кількість її є фізично та морально застарілою, периферійне обладнання через значне перевищення нормативного навантаження потребує заміни. Ускладнена процедура списання та утилізації обладнання не дозволяє привести бухгалтерські показники у відповідність із реальною ситуацією (обладнання не може використовуватися, але залишається на балансі установи).

       ДСА України разом із ТУ ДСА в Херсонській області  використовує всі можливі заходи, які надаються державою для надання судам Херсонської області технічної підтримки в межах тих бюджетних видатків які існують для таких цілей.

             Так в 2014 році у рамках реалізації спільного проекту між Державною судовою адміністрацією України та Проектом Агентства США з міжнародного розвитку (118АГО) «Справедлива, незалежна та відповідальна судова влада України» (далі - Проект И8АГО «Справедливе правосуддя») вжиті заходи щодо постачання інформаційно-платіжних терміналів у суди. Такі нові системи вже існують на базі Суворовського районного суду м. Херсона

            За дванадцять  місяців 2014 судами Херсонської області на впроваджених відео системах проведено  4155 сеансів зв’язку. Велика кількість з яких – це відео з’єднання з  Державною пенітенціарною службою України.

        На виконання наказів ДСА України  щодо надсилання учасникам судового процесу  судових повісток у вигляді SMS- повідомлень - у звітному періоді таких  повідомлень отримало  57553  учасники судового засідання.

          За 2014 рік  місцевими судами Херсонської області до Єдиного державного реєстру судових рішень (ЄДРСР)  надіслано 61526 копій судових документів, що у відсоткову відношенні  складає 100,2 % від кількості розглянутих  підключені усі місцеві суди області,  зареєстровано  72 судді та 11 керівників апаратів судів.

Тобто ці показники виконуються дуже перспективно  та у великому обсязі.

         26 березня 2015 року у приміщенні Державної судової адміністрації України відбулася робоча зустріч Голови Державної судової адміністрації України Зеновія Холоднюка з експертною місією в рамках інструмента допомоги Європейського Союзу для країн Східного партнерства TAIEX.

        Робоча зустріч відбулася з метою обговорення питань подальшого запровадження електронного урядування в Україні. Під час зустрічі розглядалися питання запровадження електронного урядування в органах влади України та пріоритети прийдешньої діяльності, зокрема в побудові системи повідомлень для судів.

         Враховуючи велику кількість документів, якими оперує інформаційна судова система, та їхню важливість, – відзначив Голова ДСА України, – від упровадження такого проекту ми отримуємо реальний ефект  – це скорочення витрат державного бюджету на поштові пересилання в судах, також зменшення витрат учасників процесу на подачу в паперовому вигляді заяв до суду та значне скорочення витраченого часу громадян, які зможуть всю необхідну інформацію отримувати і відправляти в електронному вигляді.

        Представник експертної місії для рішень з електронного урядування Евар Сомер відзначив, що в Естонії створено електронну систему публічних оголошень, де розміщується інформація, яка стосується діяльності судової системи та котру необхідно оприлюднити для широкого доступу громадськості. Щось подібне, зауважив представник місії, планується створити в Україні, наприклад, оголошення про виклик до суду громадян місце знаходження яких невідоме.

Довідково:

В усіх місцевих та апеляційних судах загальної юрисдикції, згідно з наказом ДСА України від 31 травня 2013 року № 72 "Про реалізацію проекту щодо обміну електронними документами між судом та учасниками судового процесу" (зі змінами), з 17 червня 2013 року запроваджено експлуатацію системи "Електронний суд".

Автоматизована система "Електронний суд" - програмний комплекс, що є складовою веб-порталу судової влади України, який забезпечує обмін інформацією в електронній формі між судами загальної юрисдикції та учасниками судового процесу.

       Таким чином на протязі де якого часу, для виконання та впровадження зазначених цілей, технічна архітектура в судах України  поступово буде доведена до вимог сучасності та в перспективі переведена повністю на електронний документообіг, що дозволить в повному обсязі  використовувати ресурси  існуючого інформаційного простору судової системи.