flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Інформація щодо стану відправлення SMS-повідомлень місцевими судами Херсонської області

10 червня 2014, 14:09

З метою більш оперативного оповіщення учасників судового процесу щодо призначення до розгляду та проведення розгляду справ, у відповідності до вимог ч. 1 ст.135 Кримінального процесуального кодексу України, ч.6 ст.74 Цивільного процесуального кодексу України, Державною судовою адміністрацією України видано наказ № 73 від 01.06.2013 року «Про реалізацію пілотного проекту щодо надсилання судами SMS-повідомлень учасникам судового процесу (кримінального провадження)», зі змінами.

Відповідно до зазначеного наказу, учасники судового процесу, які виявили бажання отримувати судові повістки про виклик до суду, повинні подати до суду відповідну заяву, у якій вказати номер мобільного телефону на який вони бажають отримувати повідомлення.

Заява подається до певної справи, тобто якщо у провадження суду знаходиться декілька справ, по яким учасник процесу бажає отримувати SMS-повідомлення, то до суду необхідно надати відповідну кількість належним чином оформлених заяв.

Протягом 2013 року судами області було відправлено 12 335 судові повістки про виклик до суду у вигляді SMS-повідомлень.

З 01 січня по 30 квітня 2014 року судами області відправлено 15 241 судову SMS-повістку.

Впровадження даного проекту вже має реальний ефект, а саме: скорочення витрат державного бюджету на поштові пересилання в судах.  До речі, одне поштове відправлення сьогодні коштує 7,50 грн, а одне SMS – 0,15 гривні. Так як одна судова повістка в середньому складається з чотирьох SMS-повідомлень, то судові витрати в цій категорії інформаційних повідомлень скорочуються приблизно в 10 разів.