flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Інформація щодо стану реалізації проекту «Електронний суд» у місцевих судах Херсонської області

10 червня 2014, 14:05

З метою створення необхідних умов для забезпечення громадян та суспільства своєчасною, достовірною та повною інформацією про діяльність судів шляхом широкого використання інформаційних технологій,  на виконання законів України «Про судоустрій і статус суддів», «Про доступ до судових рішень», «Про Національну програму інформатизації», Положення про Єдину судову інформаційну систему України, погодженого рішенням Ради суддів України від 25 грудня 2009 року № 106, Положення про автоматизовану систему документообігу суду, затвердженого рішенням Ради суддів України від 26 листопада 2010 року № 30,  за для забезпечення відкритості, організаційного забезпечення діяльності судів загальної юрисдикції та інших установ судової системи одним із пріоритетних напрямів завдань Державної судової адміністрації України та її територіальних управлінь є здійснення заходів з реалізації державної політики в сфері інформатизації.

Електронна розсилка процесуальних документів — система, що автоматично створює підписки учасників процесу на усі копії процесуальних документів, формує та надсилає електронні листи з даними документами підписаними ЕЦП, отримує та оброблює звіти про їх доставку адресатам.

 З 17 червня 2013 року у всіх загальних місцевих судах Херсонської області  відповідно до наказу Державної судової адміністрації України від 31 травня 2013 року № 72 «Про реалізацію проекту щодо обміну електронними документами між судом та учасниками судового процесу» зі змінами, внесеними наказом Державної судової адміністрації України від 14 червня 2013 року № 81, запроваджено систему обміну документами «Електронний суд».

Процес обміну даними між учасниками судового процесу та судом детально описаний у Тимчасовому регламенті обміну електронними документами між судом та учасниками судового процесу.

Порядок обміну електронними документами між судом та учасниками судового процесу реалізовано в частині надсилання судом таким учасникам процесуальних документів в електронному вигляді, паралельно з документами у паперовому вигляді. Отримання судом документів в електронному вигляді (тобто подання учасником процесу до суду позовних заяв, заяв, клопотань, апеляційних та касаційних скарг та інших документів), на даний час законодавством не передбачено.

В подальшому планується розробити процедуру надсилання учасниками судового процесу відповідних документів в електронному вигляді (підписаних електронним цифровим підписом) до суду, паралельно з поданням таких документів у паперовому вигляді.

Станом на 04 серпня 2013 року із 22 місцевих судів області заявки на отримання документів електронною поштою взагалі не отримували лише 6 судів, а саме Великолепетиський, Верхньогрогачицький, Горностаївський, Нижньосірогозький, Новотроїцький та Комсомольський районні суди.

Від початку запровадження проекту до 31 грудня 2013 року до судів області було подано 942 заявки, на які за допомогою КП «Д-3» оформлено відповідні підписки. Кількість надісланих копій електронних документів склала 2777.

З 01 січня 2014 року до судів області надійшло 679 заявок, за якими надіслано 1604 копії судових документів.

Отже, отримання копій судових документів за допомогою електронної пошти набуває популярності серед користувачів. Як вбачається з вищенаведеного, кількість поданих до суду заявок з початку поточного року збільшилась майже вдвічі. По кожній заявці користувачеві в середньому надіслано 3 копії судових документів. 

 На разі зазначену послугу більш активно використовують юридичні особи (представники банківських, фінансових та кредитних установ).

Так з 10 656 позовів у цивільних та адміністративних справах, що надійшли до судів області протягом першого кварталу 2014 року, по кожній 15 справі було подано заявку на отримання документів.

Також у рамках реалізації проекту «Електронний суд» налагоджена система обміну інформацією між судами, прокуратурою, Міністерством доходів і зборів України, а також з Єдиним реєстром досудових розслідувань. Налагоджена робота «Списку справ, призначених до розгляду», що працює на сайтах судів веб-порталу судової влади. До списку входять, зокрема, дата та час проведення судового засідання; суддя у справі; єдиний унікальний номер справи; сторони у справі; предмет позову; адреса суду, в якому проводиться засідання; форма судочинства справи.